Képes receptgaléria.
Torták.
Húsvéti hamis Malakoff-torta.
Hozzávalók
3 darab tojás
3 ek. liszt
1 ek. étkezési keményítő
3 ek. cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 ek. víz
1 tk. sütőpor
1 tojásformájú tortaforma vagy keret 24 cm átmérővel
A krémhez
1/2 tasak Dr. Oetker Házi krémes krém
4 dl tej
6 db babapiskóta
3 dkg mandulapehely
narancshéjcsíkok (1 db narancsból)
2,5 dl tejszín
2 tk. porcukor
2 dl presszó kávé
3 ek. jamaikai rumaroma
A díszítéshez
4 db babapiskóta (ferdén félbevágva)
Elkészítés
A piskótát megsütjük az alapanyagokból, és ha túl vastag lenne, mint az enyém, akkor 2 db tortát is lehet készíteni belőle. Kettévágtam, és félre tettem az egyik felét. A kávéba belekevertem az aromát, és a piskótákat egyenként megmártottam benne. Elosztottam a tortalapon, majd a krémes krémport a tejjel 3 perc alatt keményre felvertem. A piskótára kentem, majd a hűtőbe dermedésig hűtöttem. A tejszínből, és a cukorból habot vertem, és a csillagcsővel ellátott habzsákból díszítést készítettem, majd a félbevágott...
Töltött linzerek.
Japán linzer.
A recept hozzávalói (4 személyre). 60 dkg liszt,2 db tojásfehérje,15 dkg porcukor25 dkg
margarin1 csomag sütőpor3 evőkanál tej2 teáskanál cukrozatlan kakaópor (a tészta 1/3 részébe.)20 dkg dió (darált)20 dkg cukor20 evőkanál lekvár/dzsem (barack)15 dkg cukor3 db tojássárgája (a tetejére) Elkészítés A lisztet, a margarint, a cukrot, sütőport, tojásfehérjét a robotgép táljába öntjük, és a dagasztókar segítségével összedolgozzuk a tésztát a kevés tejjel. Három részre osszuk a tésztát, és az egyikbe keverjük a kakaóport. A hűtőbe tesszük 1 órára pihenni. A diót a kristálycukorral összekeverjük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tésztákat kinyújtjuk kb 23x28 cm -es hosszra, és egy kikent tepsibe helyezzük az első lapot, majd villával megszúrkáljuk, és megkenjük a lekvárral. Megszórjuk a cukros dióval, és a barna lapot fektetjük rá. Szintén böködjük, majd kenjük, és szórjuk dióval, majd a harmadik világos lappal fedjük. Megszúrkáljuk, és a sütőbe...
Töltött kekszek.
Mint mindenki más,én is kiváncsi voltam milyen a házikészítésű oreo keksz.Így hát elkészítettem.Nekem azért ízlik,mert nem olyan kemény,mint az eredeti.
Oreo keksz házilag készítve.
A recept hozzávalói (6 személyre):
A tésztához:
22.5 dkg liszt,10 dkg holland kakaópor,1 teáskanál szódabikarbóna,1 teáskanál Dr. Oetker Sütőpor ,1 csipet só,12.5 dkg porcukor,12.5 dkg vaj,1 db tojás.A krémhez:
7 dkg vaj15 dkg porcukor,5 evőkanál tejszín,1 teáskanál vanília kivonat. Elkészítés:
Először a krémet készítjük el. A vajat habosra keverjük a cukorral és a vanília kivonattal. Kanalanként hozzákeverjük a tejszínt, majd a krémet a felhasználásáig hűtőbe tesszük. A lisztet összekeverjük a kakaóval, a szódabikarbónával, a sütőporral és a sóval. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd a tojást is hozzáütjük, majd addig keverjük, amíg simává, egyneművé válik. Hozzáadjuk a lisztes keveréket és a gyúrófejes robotgéppel 2-es majd 3-as fokozaton bekeverjük, amíg összeáll sima tésztává. Belisztezett...
Tenger gyümölcsei receptek.
Ezt a finomságot,tudom sokan nem kedvelik,pedig higgyétek el,hogy nagyon egészséges és finom.Szerencsére az unokám ,és én imádjuk.Amikor elkészül,jól belakmározunk belőle.A citrommal meg is locsoljuk,így még finomabb.Kívül ropogós,belül finom puha.Egyáltalán nem kellene félni tőle,csak a tintahal tisztítása időigényes,de megéri.A tisztítását az internet segítségével tanultam meg,és már profi módon űzöm.Íme a recept,aki mégis szeretné.
Sós-borsos tintahal.
Hozzávalók:
1/2 l mogyoró,vagy( napraforgó olaj).
2 tk só,csipet fűszerpaprika,
1 tk őrölt fekete bors,1 tk vágott petrezselyem,
75 g kukoricaliszt,
1/2 kg bébitintahal karikára vágva,karjait egészben hagyva,
citrom a tálaláshoz.
Elkészítése:
A kukoricalisztbe keverjük a borsot,sót,és paprikát,peterezselymet,majd a tisztított tintahal karikákat belerakjuk sorba annyit,amennyit egyszerre kisütünk.Összerázzuk a tálban.Zacskóba is tehetjük a lisztes keveréket, majd a csápokat,és tintahalkarikákat így praktikusabb is,és nem...
Szilvás galette.
A franciák nagy találmánya.Sokféleképpen variálhatjuk a tésztáját.Én így készítettem el,és garantáltan finom volt.
Hozzávalók 4 főre:
A tésztához:
20 dkg sima fehér liszt,
10 dkg hideg vaj,
5 dkg porcukor,
csipetnyi só,
1 tojássárgája
1/2 citrom héja reszelve.
A töltelékhez
10 db szép érett nagy szilva
3-4 ek evőkanál sötétbarna nádcukor
1 ek kekszmorzsa
1 ek mandulapehely,
1 ek almáspite fűszerkeverék a Lucullustól. (fahéj,kardamom,ánizs,szegfűszeg,gyömbér,citromhéj)tartalmaz
Összegyúrjuk a lisztet a lereszelt hideg vajjal, az egy evőkanálnyi cukorral és egy csipet sóval. Ha kell, adunk még hozzá egy-két evőkanál hideg vizet. Félórára hideg helyre tesszük. Közben a szilvát megmossuk, kimagozzuk, méretétől függően félbe vágjuk.
Melegítsd elő a sütőt 170 fokra. Egy 20 cm-es piteformát előkészítünk,amelyiknek sima széle van. A tésztát kinyújtjuk 2-3 milliméter vastagságú kerek lappá. Tegyük a formába és szúrkáljuk meg villával,majd...
Sós sütemények.
Sajtos túrós stangli.
A recept hozzávalói ( személyre)25 dkg margarin25 dkg liszt25 dkg túrókevés só1 db tojás a kenéshez5 dkg reszelt trappista sajtköménymag a tetejére Elkészítés A tészta hozzávalóit géppel összedolgozzuk pár perc alatt és 20 percre hűtőbe tesszük. Ezután kinyújtjuk 1/2 cm vastag téglalappá. Megkenjük tojással a tésztát, rászórjuk a reszelt sajtot és a köményt. Ezután derelyevágóval rudakat vágunk belőle. A tepsibe sütésálló szilikonpapírt teszünk, és erre rakjuk sorba a kis stanglikat. Előmelegített sütőben 200 fokon 15-20 perc alatt készre...
Saláták.
Szívsaláta vinaigrettel.
Mindig tálalok valamilyen friss salátát az ebédünkhöz, ha húsos ételt készítek.
A recept hozzávalói 2 személyre : 4 evőkanál olivaolaj, 3 evőkanál borecet, 1 evőkanál citromlé, 2 evőkanál dijoni mustár, pici só, bors,1 evőkanál méz,2 db szívsaláta.
Elkészítése:
A salátákat megmosom, levágom a végüket, majd leveleire szedem, és salátacentrifugában kifacsarom szárazra. Tálakba szedem és a következő öntettel locsolom meg. Az olívaolajat az aprítóba öntöm, és a többi hozzávalót is. A rúdmixer fejet rátéve összekeverem 1-2 perc alatt.
Péksütemények.
Békebeli vajas kifli.
Hozzávalók:
3 dl tej
1 tk. só
1 ek. cukor
60 dkg BL 80 liszt
10 dkg vaj
2,5 dkg élesztő
2 ek. burgonyapehely
Kenyérsütőgép üstjébe tettem a vaj kivételével minden hozzávalót. Hagytam, hogy összedolgozza a tésztát, csak ezután adtam hozzá a puha vajat kis adagokban. Szép hólyagos tésztát dagasztott a gép. Dagasztógéphez kb. 0,5 dl tejjel több szükséges. Kelesztőtálban duplájára kelesztettem, majd lisztezett felületen 8 egyforma darabba vágtam. Nagyobb kifliket szerettem volna, de lehet 10 vagy akár 12 részre is osztani. Egyenként ovális alakra nyújtottam őket, majd feltekertem. Lisztezett felületen hagytam őket kelni, ebben a nagy melegben elég volt nekik 20 perc. Egy nagyobb lábosban vizet forraltam, majd a megkelt kifliket egyesével előfőztem. Oldalanként fél-fél percig. Óvatosan nyúltam alá egy szűrőlapáttal és sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem őket. Érdemes azonnal a helyükre tenni, mert nem lehet késöbb mozgatni őket. 200 fokra...
Omlós tészták.
Medvehagymás omlós háromszögek.
A recept hozzávalói ( személyre)25 dkg liszt1 evőkanál sütőpor5 dkg reszelt parmezánsó15 dkg hideg vaj2 db tojás + 1 a kenéshez1.2 dl tejszín1 csokor medvehagyma15 dkg füstölt tarja vagy sonka Elkészítés A lisztet, sót, sütőport, reszelt sajtot aprítógépbe tesszük. Hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, a két tojást és a hideg tejszínt. Összekeverjük. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, rászórjuk a finomra aprított medvehagymát és a felkockázott sonkát, gyorsan begyúrjuk, ha kell, még kevés lisztet adunk hozzá. Téglalapot nyújtunk belőle, majd felszeleteljük először nyolc négyzetre, majd azokat átlósan ismét félbevágjuk. (16 háromszög a végeredmény) Megkenjük a tetejüket tojással, és 200 C fokos sütőben kb. 14 perc alatt arany színűre sütjük. Langyosan a legfinomabb.
Muffinok.
Kardamomos-fenyőmagos csokis muffin.
Hozzávalók:6 dkg fenyőmag,
10 dkg étcsokoládé
12.5 dkg vaj vagy margarin
25 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1/4 teáskanál só
1 teáskanál őrölt kardamommag
1 kezeletlen narancs reszelt héja
2 tojás
17.5 dkg cukor
1.25 dl tej
12 db narancsos csokoládés praliné
5 dkg bevonómassza.
Elkészítés módja: A fenyőmagot szárazon megpirítjuk, és durvára vágjuk. A csokoládét a vajjal megolvasztjuk. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A muffinformákba kapszlikat rakunk. A lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a kardamomot és a narancshéjat összekeverjük. A tojásokat felverjük. A cukrot, a csokoládés vajat, a tejes keveréket, és a fenyőmagot gyorsan beleforgatjuk. A tésztát egy robotgép táljába tesszük, és géppel jól kikeverjük krémes állagúvá. Ezután megtöltjük a formákat, és a sütőben 25 percig sütjük. Ha kihűltek a muffinok, kivesszük a formából, és egy kis megolvasztott csokival megkenjük a tetejüket, és arra helyezzük...
Mogyorós-birsalmalekváros zserbó.
Igazi, hagyományos magyar sütemény a zserbó, bár kitalálója a francia származású Gerbeaud nevű, francia származású, de Magyarországon egykor alkotó cukrász. Lekváros-diós tészta, csokoládés bevonat, igazi örökzöld gasztronómiai élmény. Ezt a hagyományt törtem most meg, egy igazi magyar mogyorós kombináció birssel. Ha megkóstolná Gerbeaud úr elcsodálkozna, mert még az eredetinél is finomabb ez a változat. legalábbis nálunk 5 csillagos lett.
Hozzávalók
60 dkg liszt
28 dkg margarin
1 dl tejföl
2 db tojássárgája
1 dkg élesztő
1 dl tej
1 teáskanál cukor
1 fiola rumaroma (fehér)
1 mokkáskanál szódabikarbóna
4 evőkanál porcukor
25 dkg darált pörkölt mogyoró
birslekvár (házi)
10 dkg kristálycukor
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
A csokimázhoz:
tortabevonó massza
hírdetés
Elkészítés módja
A hozzávalókat robotgéppel összedolgozzuk, majd 4 részre osztjuk a tésztát. Az első lapot kinyújtjuk, majd tepsibe helyezzük. Megszúrjuk villával, a gőz könnyebb távozása miatt. Megkenjük a...
Linzerek.
Citromos sütemény.
Hozzávalók
25 dkg margarin
7,5 dkg kristálycukor
1 darab tojássárgája
1 citrom reszelt héja
csipet só
27,5 dkg liszt
5 dkg őrölt mandula
2,5 dkg kukoricaliszt
6-7 evőkanál citromos zselékrém
Oszd meg másokkal!
Elkészítés
Egy tálban a margarint, cukrot, tojássárgáját, citromlevet és héjat, sót keverjük össze. Óvatosan forgassuk bele két részletben a lisztet, majd a darált mandulát, végül pedig a kukoricalisztet. Vigyázzunk, ne keverjük túl intenzíven. Tegyük a hűtőbe 4 órára pihenni. Formázzunk belőle diónyi gombócokat, és helyezzük tepsibe egymástól 2,5 cm távolságra. Ujjunkkal nyomjunk egy-egy kis mélyedést a közepükbe, majd süssük őket meg 180 fokon előmelegített sütőbe, szép világosra kb. 20 perc alatt. Amint kivesszük a sütőből töltsük meg az üregeket citromos krémmel, és hagyjuk így kihűlni. A citromzselét a receptjeimnél megtaláljátok.
Levesek.
Medvehagyma krémleves pirított hagymás bruschettával.
Hozzávalók: 150 g medvehagymalevél, 1 db burgonya, 2 szál újhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 800 ml zöldség alapleves, 1 evőkanál vaj, 1 dl tejszín, só, őrölt bors, őrölt szerecsendió
Egy fazékban forrósítsuk fel a vajat, adjuk hozzá a felkarikázott újhagymát és az összezúzott fokhagymát. Pár perc párolás után tegyük bele a megmosott és összevágott medvehagymát, valamint a megtisztított és kis darabokra vágott burgonyát.
Fűszerezzük őrölt borssal, őrölt szerecsendióval és sóval. Öntsük fel a zöldség alaplevessel vagy vízzel és leveskockával. Főzzük 10-12 percig, és a végén dúsítsuk tejszínnel. Jól forraljuk össze, majd kézi mixerrel pürésítsük.
Kis tálkákban forrón tálaljuk, fokhagymás pirítóst is kínálhatunk mellé,és pirított hagymát teszünk a tetejére.
Leveles tészták.
Sajtos rúd.
Ezt a receptet farsang alkalmából ajánlom!
Hozzávalók
mirelit levelestészta
10 dkg kemény sajt
só
1 tojás a kenéshez
1 ek köménymag, aki szereti.
Elkészítés
A leveles tésztát kiolvasztjuk, majd kinyújtjuk 1/2 cm vastagra. Megkenjük a felvert tojással, reszeljük le a sajtot, és keverjünk sót hozzá, majd szórjuk meg vele a tésztát. Kissé nyomkodjuk rá, majd éles késsel vékony hosszú csíkokra vágjuk fel. Így tegyük az előkészített tepsibe, amibe tegyünk sütőpapírt. 200 fokos sütőbe tegyük, majd 180 fokon süssük 10-15 percig, de vigyázzunk, meg ne égessük. Tálcára szedjük, majd frissen fogyasszuk, akár sörkorcsolyának is megteszi, ha valaki úgy szereti.
Különleges finomságok.
Banán Monique módra.
Ezt a francia finomságot régi gasztromagazinból lestem el,igazán megérdemelte, hogy előkerüljön a polcról.Íme a receptje.
Hozzávalók
A "habcsók"banánhoz
5 darab tojásfehérje
12 dkg kristálycukor
9 dkg porcukor
2 dkg étkezési keményítő
1 evőkanál vanília aroma
A töltelékhez
10 dkg kristálycukor
3 dkg vaj
5 dl zsíros habtejszín
A tetejére
3 darab banán
20 dkg ét vagy tejcsokoládé.
Elkészítés
A tojásfehérjét a kristálycukorral kemény habbá verjük egy robotgép segítségével. A porcukrot a keményítővel összeforgatjuk, és a tojáshabba szitáljuk úgy, hogy azt folyamatosan keverjük. Sima csöves habzsákba kanalazzuk, és egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre 6 nagy banánalakot nyomunk belőle. Ha a banánokat kettévágjuk, akkor ahhoz tudjuk viszonyítani, kb. milyen nagyok legyenek. Mérjük hozzá, ha nem vagyunk elég biztosak a pontosságában. 100 fokon kb. 1 óra alatt megsütjük. A banánokat meghámozzuk, lapjában kettévágjuk, majd mindegyiket megforgatjuk...
Kelttészták.
Mandulás molnárka.
Tésztához
230 g meleg víz
1 darab tojás
1 tk. só
500 g kenyérliszt bl-80
8 g vanília pudingpor
20 g tejpor
10 g szárított élesztő
100 g kristálycukor
75 g olvasztott vaj
Töltelék
30 szem aszalt szilva
15 dkg natúr marcipán
4 ek. barna nádcukor
Tetejére
1 darab tojás
mandulapehely
jégcukor
Mexikói díszítés
50 g puha vaj
20 g porcukor
45 g finomliszt
Elkészítés
1. A lisztet összeszitálom a vanília pudingporral és a tejporral.
2. A hozzávalókat - a vaj kivételével- a fenti sorrendben kenyérsütőgép üstjébe teszem. Dagasztás-kelesztés programot választom. A dagasztás utolsó 10 percében hozzáadom az olvasztott vajat is.
3. A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkán átgyúrom. 10 db kb. 100 g-os labdacsokra osztom és letakarva 10 percet kelesztem.
4. A tésztagolyót ovális lappá nyújtom, ráteszek 3 db aszalt szilvát és a vékonyra sodort marcipán rudat. Keskenyebb részénél fogva feltekerem, úgy, hogy a hajtás vége alul maradjon. Megkenem tojásfehérjével,...
Kekszek.
Pisztáciás keksz.
Hozzávalók:
35 dkg liszt
12,5 dkg zsír (fagyos)
1 csipet só
12,5 dkg cukor
2 db tojássárgája
3 dkg sótlan pisztácia (őrölt)
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
1 késhegynyi szódabikarbóna
2 ek. tej
Elkészítés
A dagasztógép táljába készítjük bele a tészta hozzávalóit, kivéve a tejet.
Jól kidolgozzuk, és közben adagoljuk a tejet hozzá. Kemény tésztát kell kapnunk belőle, majd hűtőbe tesszük egy éjszakára.
Másnap kinyújtjuk 2 mm vastagságúra egy lisztezett deszkán, és a keksz kiszúrókat lisztbe mártva kiszaggatjuk 4 féle formára.
Egy zsírpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, egymástól 2-3 cm távolságra, és 200 fokon 8 perc alatt készre sütjük. Nem szabad megbarnulnia, szép világos maradjon a sütink.
Kihűlés után tálkákba szedjük. Frissen még egy kicsit ropogós, de másnapra teljesen megpuhul. Sokáig eláll.
Húsalapú pizza.
Hozzávalók:
40 dkg darált marhahús,
1 gerezd fokhagyma,
2 db tojás,
1 kk só,
kevés frissen őrölt bors,
1 csokor petrezselyem aprítva.
2 ek zsemlemorzsa,
4 ek reszelt parmezánsajt,
1-2 paradicsom,
1 db mozzarella sajtgolyó a tetejére. ( Szarvasi mozzarella lében)
Elkészítése:
A húshoz hozzáadjuk a két tojást, petrezselymet, a parmezánt,sót, őrölt borsot ,morzsát,és a fokhagymát zúzzuk össze,és keverjük azt is bele.Jól dolgozzuk össsze az egészet.23 cm-es keskenyszélű kerek sütőformát vajazzunk ki,és szórjuk meg morzsával.A húsmasszát jól nyomkodjuk bele a formába.A paradicsomokat szeleteljük fel,és a mozzarellát is.felváltva kirakjuk a húslepény tetejét.170 fokos sütőbe téve légkeverés alsó sütéssel 20 perc alatt készre sütjük.Salátát kínálhatunk mellé.Piknikezésre is vihetünk ilyet magunkkal,de vacsorára is kiváló étel.
Halételek.
Az afrikai harcsa húsa nagyon finom,és garantáltan szálkamentesen lehet kapni kifilézve.Az édesvízi tenyésztésben nevelt halak íze kíváló,és finom ételek készíthetők belőle.Az egyik kedvenc ételem:
Harcsapaprikás csuszatésztával.
A recept hozzávalói ( személyre)50 dkg afrikai harcsaflé15 dkg füstölt kolozsvári szalonna1 fej hagyma1 gerezd fokhagymasó1 evőkanál fűszerpaprika1 evőkanál sűrített paradicsom1 db kápiapaprikakevés őrölt bors1 dl Olasz Rizling száraz fehérbor1 dl tejföl40 dkg csuszatészta (saját készítésű 2 tojásból) Elkészítés A halfilét kockákra vágom, a szalonnát felaprítom, majd az apróra vágott hagymával és fokhagymával, aprított kápiával felteszem pirítani egy lábasban. Ha már eléggé megdinsztelődött, meghintem pirospaprikával, majd azonnal felöntöm kevés vízzel, nehogy odaégjen. Összeforralom, majd belerakom a halhúst. Sóval, kevés őrölt borssal, evőkanálnyi sűrített paradicsommal ízesítem, és 15-20 percig főzöm. Közben kifőzöm a házi csuszatésztát, majd leszűröm,...
Gyümölcsös sütemények.
Almás rugelach.
Hozzávalók
A tésztához
225 g puha vaj
225 g krémsajt
1 csipet só
2 evőkanál porcukor
2 bögre liszt (fele lehet teljes kiőrlésű zabliszt) (1 bögre=2,5 dl)
A töltelékhez
1 nagyobb alma
1-2 evőkanál barna cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
A tetejére
1 felvert tojás.
Elkészítés
A vajat robotgéppel felhabosítjuk, hozzádolgozzuk a krémsajtot, a sót és a porcukrot, majd apránként a lisztet. A tészta elég lágy lesz, de csomagoljuk folpackba és tegyük 1-2 órára hűtőbe.
Miután jól kihűlt, vegyük ketté, nyújtsuk ki. - én az egyszerűség kedvéért téglalap formára nyújtottam- Az almát lereszeltem, összekevertem a cukorral és a fahéjjal, majd eloszlattam a tésztán úgy, hogy a széleinél maradjon ki hely. Az egészet feltekertem, majd háromszögekre vágtam. Hideg helyre tettem, amíg a sütő melegedett.
A sütőt 180 fokra melegítettem, a süteményt megkentem tojással és a meleg sütőben kb. 20-25 perc alatt sült aranybarnára.
Tálalás
10-12 db lesz belőle, de lehet kisebbekre is...
Gombócok.
Barackos gombóc.
A tésztához
500 g burgonya
1 db tojás
1 evőkanál puha vaj
1 csipet só
20 dkg liszt
A töltelékhez
12 szem sárgabarack barna nádcukor
vaj
a panírhoz zsemlemorzsa
4 db holland kerek kétszersült
Elkészítés
Kevés vajat forrósítunk, és zsemlemorzsát pirítunk rajta, majd félretesszük. A kétszersültet 4 db-ot összetörjük, és hozzá keverjük. Kevés fahéjjal ízesítjük. A burgonyát felaprítjuk, majd addig mossuk, míg a víz tiszta nem marad rajta. Ezután feltesszük főni. Addig főzzük, míg teljesen át nem fő, azaz puha nem lesz. Lehűtjük, a héját lehúzzuk róla. Míg a burgonya fő, a sárgabarackokat óvatosan felnyitjuk. Kivesszük a magot, és 1 teáskanál barna cukrot teszünk a mag helyére. A burgonyát még melegen összetörjük egy burgonyatörővel. A burgonyához adjuk a tojást, vajat, csipet sót, lisztet. Majd egy fakanál segítségével alaposan összedolgozzuk a masszát. A masszát kivesszük lisztes asztalra, és lisztes kézzel kissé átgyúrjuk, és 1 cm vastagságúra...
Deszertek.
Nigella lawson receptje,azonnal elkészítettem ahogy a könyvét megkaptam.Isteni finom!
Túrós blinc.
A palacsintákhoz:
2 nagy tojás
1½ dl tej
75 ml víz
egy csipet só
6-7 púpozott evõkanál liszt
100 g sózatlan vaj
A töltelékhez:
350 g tehéntúró
200 g krémsajt
1 nagy tojás
50 g finom szemû kristálycukor
½ citrom lereszelt héja
néhány csepp vanília-kivonat
Az áfonyaszószhoz:
200 g fekete áfonya
45 g finom szemû kristálycukor
1 citrom leve
1 teáskanál nyílgyökérbõl készült
keményítõ (vagy 2 teáskanál más
vízben oldódó keményítõ)
A tálaláshoz:
2 púpozott teáskanál (10 g) porcukor
½ teáskanál õrölt fahéj
2 doboz (280 ml) tejföl
1. Elõször készítsük el a palacsintákat. Verjük fel géppel vagy kézzel a tojásokat, majd
keverjük hozzá a tejet, a vizet és a sót. Kanalanként adjuk hozzá a lisztet, közben
mindig simára keverve a tésztát. Akkor jó, ha olyan sûrû, mint a zsírdús tejszín. Szitán
átszûrve töltsük át egy mérõkancsóba, hogy megszabaduljunk...
Birsalmás piteszelet.
Elég sok birsalmát kaptam, a tavalyi évben,és gyorsan romlott.Ezt a receptet 2013-ban készítettem.Én találtam ki,hogy lehet ebből a fanyar gyümölcsből igazi kuriózumot sütni.Íme!Senki nem fog csalódni,mert roppant finomra sikerült.
Hozzávalók:
Töltelékhez
kb. 1 ˝ kg birsalma
100 ml víz
100 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
1 fahéjrúd vagy 1 teáskanál őrölt fahéj
Gyúrt tésztához
400 g búzaliszt
2 teáskanál Dr. Oetker Sütőpor (csapott)
60 g porcukor
1 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
2 darab tojás (közepes méretű)
1 darab tojásfehérje (közepes méretű)
150 g Rama
Ezenkívül
1 darab tojássárgája (közepes méretű)
1 evőkanál tej vagy tejszín
100 g mandulaforgácsElkészítése a tölteléknek.
A birsalmát egy konyhai törlőkendővel áttöröljük. Az almát megmossuk, négy részre vágjuk, meghámozzuk, a magházat eltávolítjuk és ferdén felszeleteljük. Az almaszeleteket vízzel, cukorral, vanillincukorral és fahéjjal összekeverjük, és egy főzőedényben felfőzzük. A masszát időnkét...
Almás -fügés paleo torta.
Elfogult vagyok,ha fügéről van szó,mert nagyon szeretem.Álandóan fügés recepteket keresgetek a neten.találtam is megint egyet,és a képet hamarosan töltöm is fel hozzá,csak egy kis türelmet kérek.
Hozzávalók a tésztához:
4 nagy (L), vagy 5 közepes (M), vagy 6 kicsi (S) tojás
3 ek nyírfacukor
20 dkg darált dió
1 kk szódabikarbóna
Az almás töltelékhez:
1 kiló alma
2 ek nyírfacukor
fél kk reszelt gyömbér (vagy őrölt)
A tetejére:
mérettől függően 4-6 füge
méz
1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokosra.
A tojásokat szétválasztjuk a fehérjét egy nagyobb tálba, a sárgákat egy kis pohárba gyűjtjük. A fehérjékhez hozzáadjuk a nyírfacukrot, és gépi habverővel addig verjük, amíg kemény habot nem kapunk. Ekkor beletesszük a sárgákat, elkeverjük, majd a darált diót a szódabikarbónával együtt, és szintén jól elkeverjük. A masszát sütőpapírral borított 26 centis kapcsos tortaformába öntjük, és kb. 20 perc alatt megsütjük.
2. Az almákat meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük. Egy...
Tételek: 1 - 24 ból 24
Ételreceptek.
Penne A' la Arrabbiata pirított csirkével.
Hozzávalók:
2 db csirkemell kifilézve
1 fej vöröshagyma
5-6 szem paradicsom (lehetőleg fürtös paradicsomot vegyünk, mert a szára jót tesz az étel ízének)
1/2 nagy piros chilli paprika
2 gerezd fokhagyma
egy csipet cayenne bors
2 evőkanál oliva olaj
só, bors, bazsalikom
5 dkg reszelt...
Csirkés-gombás töltött padlizsán.
Hozzávalók.
4 személyre 2 db nagyobb padlizsán,
30 dkg csirkefelsőcomb-filé,
15 dkg csiperkegomba,
1 kisebb vöröshagyma,
1 nagy gerezd fokhagyma,
késhegynyi őrölt kakukkfű,
1/ csokor petrezselyem,
3 ek olaj,
só,
frissen őrölt feketebors ízlés szerint,
12 dkg reszeltsajt,
1 db...
Focaccia.
4 darabot készítettem 2 személyre.
Hozzávalók:
- 35 dkg finomliszt
- 1 csomag Dr Oetker expressz gyorsélesztő
- 1,5 dl langyos víz
- csipetnyi só,csipet cukor
- 2 evõkanál olívaolaj
Elkészítés
A hozzávalókat rugalmas kenyértésztává gyúrva, olajjal megkenve egy órára félretesszük...
Magyaros burgonyaleves.
Hozzávalók
5-6 db burgonya
1 db zeller
2 szál petrezselyem zölddel együtt
2 szál sárgarépa
só
1 evőkanál ízvarázs zöldségkeverék
kevés zellerzöld
1 db piros kápia paprika
1 db paradicsom
fűszerpaprika
A galuskához:
1 db tojás
3 evőkanál liszt
só
Elkészítés módja
A burgonyát meghámozzuk,...
Chillis rákleves.
Hozzávalók
20 dkg fagyasztott előfőzött királyrák
2 gerezd fokhagyma
1 nagyobb szál sárgarépa
4 szál újhagyma
arasznyi póréhagyma
1-1 piros zöld sárga húsú paprika
4 db lehéjazott paradicsom
2 db közepes burgonya
8 evőkanál olívaolaj
2 db erőleveskocka
4 evőkanál fehérbor
1 db...
Palóc leves.
Hozzávalók:
30 dkg színhús báránylapocka, 4 ek olaj,1 fej vöröshagyma,1 g.fokhagyma , 2 szál sárgarépa,2 kk.pirospaprika,1 babérlevél,1 csipet ő.köménymag,4-5 db burgonya,25 dkg zöldbab, 2 dl tejföl, bors,és só ízlés szerint,petrezselyemzöld.
Elkészítés módja:
Az apróra vágott hagymát...
Almaleves.
3 db Idared alma
1 rúd fahéj
4 szem szegfűszeg
5 evőkanál cukor
1 db citrom héja
0.5 db citrom leve
kevés só
2 dl tejszín
2 evőkanál étkezési keményítő
1 kávéskanál vaníliaaroma
1 mokkáskanál őrölt fahéj
Elkészítés módja
1 liter vízben feltesszük főni a hámozott, szeletekre vágott almát....
Gyümölcsös levesek.
Almás édesburgonya leves,fűszeresen.
Hozzávalók:
2 db édesburgonya
2 db hámozott alma (Idared Jonathan)
só
fehér bors
5-6 db kardamom mag
vanília aroma
1 csipet őrölt fahéj
egy csipet csillagánizs
1 doboz kókusztej
1 dl tejszín
1 evőkanál kukoricakeményítő
1 narancs reszelt héja
5 dkg...
Tárkonyos burgonyaleves.
A leveshez
50 dkg burgonya
1 közepes db vöröshagyma
1 db őrölt babérlevél
1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
1 ek tárkony (frissen szedett)
3 ek napraforgó olaj
2 közepes db sárgarépa
2 kávéskanál só
1 késhegynyi frissen őrölt bors
1 dl tejföl
5 dl zöldség alaplé
1 teáskanál tárkonyecet
5 dl...
Tonhalas spagetti.
Hozzávalók
40 dkg spagetti
20 dkg paradicsompüré
20 dkg tonhal
1 gerezd fokhagyma
2 ek oregáno
0.5 ek paprika
1 ek olívaolaj
Elkészítése
Tegyünk fel vizet forrni, egy lábasban. Amikor a víz forr, tegyünk bele sót, majd rakjuk bele a spagettit.
Tegyük a tonhalat az olajjal (vagy olajával) egy...
Újdonságok
Elindult a weboldal
2014.07.27 17:09
Aki szeretné weboldalam tartalmát megismerni,azt nagy szeretettel várom,és sok-sok finomsággal, recepttel,amit magam készítettem ételekből,és süteményekből áll.Sajátkészítésű fotókkal,és igyekszem cikekkel is tarkítani.Kis türelmet kérek egy kis időre,mivel még frissen indítottam blogomat,de...