Sült őzgerinc vajas ceruzababbal.

Vadhúsból a legfinomabb az őz,és annak is a legfinomabb része az őzgerinc.Azt hiszem ez életem legfinomabb étele volt,ami nem mindennapi,de jó áron kaptam,és ezt nem lehetett kihagyni.

 

Íme a recept:

 

Hozzávalók:1,5 kg őzgerinc,20 dkg füstölt szalonna,só 1kk,frissen őrölt bors,és 8 szem egész,3 ág kakukkfű, 2 tk dijoni mustár,1 dl olaj,1 tk borókabogyó,1-2 dl száraz vörösbor,5-6 gerezd fokhagyma.60 dkg zöldbab a körethez ( mirelit),a hosszú fajtából.


Ha a húst egészben csonttal együtt süssük meg, nem feltétlenül fontos lehártyázni. A hús lehártyázása a csont nélküli húsoknál, filéknél fontos, hogy süléskor ne húzza össze a húst.
A puha húsrészeknél őzgerinc filé, karaj filé, bélszín, hátszín, stb. Én nem szoktam pácoláskor bort használni, mert savas és keményíti a húst. De nem olyan nagy probléma. A combnál, lapockánál nyugodtan lehet a pácoláshoz borokat használni. Pácoláskor a húst érdemes akkor dobozba tenni amibe kényelmesen belefér.
Az őzgerincet egészben meg kell mosni, papírszalvétával leszárítani, majd vékony füstölt szalonna csíkokkal a húsos részt megtűzdelni, sóval, borssal, durvára tört borókabogyóval, aprított kakukkfűvel, zúzott fokhagymával, mustárral ízesíteni, meglocsolni 1 deci olajjal és lefóliázva, hűtőben 1-2 napot pácolni. A csontos húst egy nap többször forgassuk át. Elkészítéskor fektessük a pácolt őzgerincet, egy nagyobb tepsibe, öntsünk alá 1 deci vizet, 1 deci száraz vörösbort és alufóliával lefedve, 180 C-fokos sütőben, pároljuk félpuhára. Végül vegyük le róla a fóliát és a forró sütőben süsük pirosra. kb 3 óra kell neki,mire elkészül.A zöldbabot pároljuk puhára,sózzuk,borsozzuk,és folyékony margarinnal locsoljuk meg.A húst lefejtem a csontról,szeletelem és a zöldbabos körettel kínálom.Adhatunk még párolt rizst is melléje,hogy laktatóbb legyen.A vadhúsban kevés a kalória,de roppant egészséges gazdag ásványokban.

Újdonságok

Paradicsom -padlizsán lepény.

  Hozzávalók egy közepes méretű tepsihez: 1 csomag leveles tészta (275 gr) 1 db közepes méretű padlizsán (kb. 30-35 dkg) 3-4 db zamatos paradicsom (kb. 40 dkg) 1 db mozzarella golyó 1 evőkanál reszelt parmezán sajt (vagy más hasonló típusú) 1 szűk maréknyi friss bazsalikomlevél 1 teáskanál...