Zserbó golyó.

Eza finom sütemény tömörített változata,és még sütni sem kell.karácsony táján,ha nagyon elfoglaltak vagyunk,és sokfelé kell rohangálni egy családos anyának,akkor ezt a kis apróságot ajánlom.nagyon gyorsan elkészül,és az eredmény nem marad el.

 

 

Hozzávalók

20 dkg aszalt sárgabarack
15 dkg darált dió
20 dkg darált keksz
10 dkg piskótamorzsa
1 evőkanál kakaópor
1/2 dl konyak
2 evőkanál baracklekvár
2 csomag bourbon vaníliás cukor
10 dkg tortabevonó massza (étcsokoládé)
hírdetés


Elkészítés módja

Mignon papírt készítünk, mert ebben kínáljuk a desszertgolyókat. Turmixoljuk össze a sárgabarackot. Dolgozzuk össze a darált diót a masszával és a konyakkal. Adjuk hozzá a piskótamorzsát, kekszet, kakaót, vaníliás cukrot és lekvárt, hogy golyókat formázhassunk belőle. A tortabevonót gőz felett megolvasztjuk, kevés olajat is keverjünk bele, és fogpiszkáló segítségével mártogassuk bele egyenként a golyókat. Csurgassuk le jól, tegyük zsírpapírra megkötésig, és a tetejét díszítsük a szép zöld pisztáciadarabkákkal. 16 db lett belőle.

Citromos semifredo.

Érdekes ez a desszert, sajnos csak mostanában fedeztem fel, de rögtön megtetszett, és nagyon finom a citromos íz, nagyon hűsítő nyáron, télen meg vitaminforrás. Érdemes elkészíteni, nincs sok macera vele.

 

Hozzávalók

1 citrom leve és reszelt héja
5 tojássárgája
1 teáskanál zselatin
200 ml habtejszín
3 evőkanál méz
2 tojásfehérje
1 tasak vaníliás cukor
2 evőkanál porcukor
A fehérjébe:
1 kávéskanál porcukor
A tejszínbe:
9 db babapiskóta


Elkészítés módja

Egy átlag méretű őzgerinc forma kell hozzá, amit folpackkal kibélelünk, majd a végén ráhajtjuk, és behűtjük. A tojássárgákat és a mézet állandó kevergetés mellett vízgőz fölött addig melegítjük, amíg sima masszát nem kapunk. Levesszük a gőzről, majd hozzákeverjük az előzőleg 1 evőkanál vízben feloldott zselatint, továbbá a citrom levét és reszelt héját. Időnként kevergetve lehűtjük szobahőmérsékletüre. A tejszínt és a tojásfehérjéket a cukrokkal kemény habbá verjük, és amint a tojássárgájás massza kihűlt, mindkettőt nagyon óvatosan belekeverjük. Egy kb. 1,5 l-es püspökkenyér formát kibélelünk folpackkal, és félig töltjük a masszával, majd megrakosgatjuk a babapiskótával, végül ráöntjük a maradék krémet. Legalább 5-6 órára hűtőbe tesszük, de a legjobb az, ha egy egész éjszakán át ott tartjuk. A formából kiborítva, vizes késsel könnyedén szeletelhető.

 

 

 

 

 

Áfonyás szívdeszert.

Hozzávalók

30 dkg piskótamaradék
1/2 csésze feketekávé
1/2 dl rum
5 dkg margarin
1 teáskanál vaníliaaroma
A krémhez:
25 dkg mascarpone krémsajt
5 evőkanál áfonyadzsem (friss gyümölcsből készítve vagy készen)
15 dkg margarin
1 darab tojássárgája
10 dkg porcukor
A tetejére:
10 dkg porcukor
1 evőkanál citromlé
1 teáskanál piros folyékony színező
1 darab tojásfehérje
24-es átmérőjű szív alakú tortaforma



Elkészítés módja

A piskótához a kávét, rumot, vajat, aromát hozzátesszük, és összegyúrjuk, majd a formába belerakjuk, és eligazítjuk szépen. A krémsajthoz hozzákeverjük az áfonyadzsemet. A margarint a cukorral, tojássárgájával, habosra keverjük, végül a sajtkrémhez adjuk. Rákenjük a piskóta tetejére, és egy kenőkéssel simára igazítjuk. Plusz 1 órát a hűtőbe tartjuk, majd a mázat elkészítjük. A tortaformából kifordítjuk a sütit, majd egy másik tál segítségével ráborítjuk már a szervírozó tálra. Bevonjuk a mázzal, és hűtőben tartjuk szikkadni, hogy a máz kössön.

Recepthez fűződő történet, jótanács

Áfonyadzsem készítése:
Az áfonyát 3 evőkanál barna cukorral és 2 evőkanál vörösborral feltettem főni, majd dobtam hozzá fahéjat és 1 evőkanál citromlevet is öntöttem hozzá. Amíg a cukor el nem olvad, és 2 evőkanál étkezési keményítőt kevés vízzel kikevertem, és azzal sűrítettem be az áfonyát. 15 dkg friss áfonyából készült. Kihűtöttem, eltávolítottam a fahéjat, és hozzákevertem a krémsajtot. Persze készen is lehet kapni, de nekem így sokkal jobban ízlik.