Szilvás frangipane.

2014.11.24 10:20

 

Omlós tészta:
15 dkg liszt
12 dkg hideg vaj
1 csipet só
5 ek hideg víz

Töltelék:
15 dkg mandula
7 dkg cukor
5 ek puha vaj
1 tojás
1 tk mandulakivonat (nem aroma!)
1 tk rum
1 citrom reszelt héja

4-5 db  angelo szilva

A tésztához a vajat apró kockákra vágom,egy nagyobb tálban összemorzsolom a liszttel és a sóval. Annyi vizet adok hozzá, amitől ruganyos, nem ragacsos lesz. Gyorsan összegyúrom, fóliába tekerem,  és 1 órára a hűtőbe teszem . Kinyújtom a tésztát, kerek piteformába terítem, megszurkálom villával, visszateszem a hűtőbe újabb 1/2 órára. A sütőt közben 180 fokra melegítem. A tésztára sütőpapírt teszek, erre nagyszemű babot (vaksütés). nehezéknek és 10 percig sütöm, ekkor leveszem róla a papírt és a babot és újabb 10 percig sütöm.
A töltelékhez a mandulát ledarálom a cukorral, hozzáadom a szilva kivételével az összes többi hozzávalót és tovább darálom késes robotgépben.
A tölteléket az elősütött tésztára kenem. A szilvákat félbevágom, kimagozom, vékonyszeletekre vágom és legyezőszerűen a süteményre helyezem. 20 perc alatt készre sütöm. Akkor jó, ha a töltelék felemelkedik, a gyümölcs pedig megpuhul. Teljesen kihűtöm szeletelés előtt.