Almás-szilvás bitta.

2014.10.01 18:08

Ezt a sütemény,egy régebbi gasztromagazinban találtam,és kétemelet bitta néven szerepelt.Én azomban csak egyszintesre sütöttem,mert így jobban tetszik.Ezenkívül a tölteléket is vegyes gyümölcsre váltottam.Nagyon finom ízletes deszert.

 

Hozzávalók:

25 dkg vaj,28 dkg liszt, 1 ek tejföl,1 ek fehér bor,só,liszt a nyújtáshoz,vaj,morzsa a tepsi kenéséhez-szórásához.Töltelék: 4 -5 db savanykás őszi alma,10-15 dkg barna nádcukor,10 dkg szeletelt mandula,10 dkg aszalt szilva,1 dl rumaroma.A tetejére 1 ek barnacukor, vágott lapkamandula,és 2 dkg zöld pisztácia darabolt.1 tojássárgája a kenéshez.

Elkészítés módja.


A hideg vajat kockára vágjuk,hozzáadjuk a lisztet és egy csipet sót.Jó alaposan összekeverjük robotgéppel,majd a tejfölt,és bort is beleöntjük.15 percre hűtőbe tesszük.Lisztezett deszkán kinyújtjuk ,és kétszer hajtogatjuk,mint a leveles tésztát.Megint hűtőbe tesszük 15 percre.Közben az almát hámozzuk le, és vágjunk vékony szeleteket belőle,rázzuk össze a barnacukorral,a mandulával.Az aszaltszilvát vagdaljuk fel apró darabokra,és áztassuk kicsit a rumaromában.A tésztát nyújtsuk ki két darabra,és az egyiket tegyük a 25x35 cm-es tepsibe,amit vajazunk,és morzsával megszórunk.Szúrkáljuk meg villával,és erre rakjuk szépen az almát,majd a rumaromás szilvát elosztva arányosan.Betakarjuk a másik tésztalappal.Ami leesik azt félretesszük,és a tojással megkent tésztára rácsokat sodrunk belőle.Ezt is kenjük le tojássárgával,majd szórjuk meg a barnacukorral,és a mandulával,meg a pisztáciával.180 fokos sütőbe téve 45 percig sütjük.Közben lehet hogy kisebbre kell venni a hőt 160 fokra.Vigyázzunk,ne piruljon meg nagyon.A két tészta között gazdag töltelék van,nemcsak fahéjjal bolondítva lehet ízesíteni, itt a példa rá. Érdemes elkészíteni,mert nagyon aromás szaftos sütemény.