Sütőtökös rizottó.

2014.11.07 21:23

 

Sütőtökös rizottó.
2 adag
» 1 liter zöldségalaplé, átszűrve
» 1 evőkanál vaj
» 10 zsályalevél
» 1 fej sonkahagyma, felaprítva
» 1 piros chilipaprika, felaprítva
» 15 dkg arborio rizs
» 1 evőkanál száraz vermut
» só és frissen őrölt bors
» 10 dkg maradék sült sütőtök, pürésítve
» 5 dkg parmezán, frissen reszelve
» a tálaláshoz 1 marék tökmag.

 

A zöldséglevest felforrósítjuk. A vajat megolvasztjuk egy serpenyőben, és beletesszük a zsályaleveleket. 2-3 perc alatt ropogósra sütjük, szűrőkanállal óvatosan kiszedjük, félretesszük.

A visszamaradt vajon 4-5 perc alatt megpirítjuk a hagymát. Rádobjuk a chilit és a megmosott, lecsepegtetett rizst, néhány percig kevergetjük.

Felöntjük a vermuttal, ezzel is elkeverjük, majd adunk hozzá 1⁄2 merőkanál forró zöldséglevest. Elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, és mindig csak akkor adjuk hozzá a következő 1⁄2 merőkanál újabb forró levest, ha szinte teljesen elfőtte a rizs – az egész folyamat kb. 15-20 perc folyamatos kevergetést igényel.

A végén belekeverjük a sütőtökpürét, majd lehúzzuk a tűzről. Parmezánnal meghintve, a sült zsályalevelekkel és tökmaggal megszórva tálaljuk.