Spagetti Pangriata.

2014.11.10 15:03

 

A pangritáta nem egyéb, mint fokhagymás olajon ropogósra pirított zsemlemorzsa. Olaszországban a parmezán helyettesítőjeként használták, akik nem engedhették meg maguknak a drága sajtot. Mára inkább különlegesség, mintsem helyettesítő.

Szardellás spagetti,chilivel és pangritátával.

Hozzávalók 6 főre:
700 g spagetti tészta
7-8 evőkanál olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
24 db szardellafilé
2 citrom leve
apróra vágott vagy morzsolt chilipaprika


A pangritatához
8-9 evőkanál olaj
2 gerezd finomra vágott fokhagyma
1 marék kakukkfű
300 g zsemlemorzsa
só és bors

Először a pangritatát érdemes megcsinálni, mert elkészítés után kell neki egy kicsit szikkadni.
Forró serpenyőben izzítsd fel az olívaolajat, arra jöhet a fokhagyma, kakukkfű és a zsemlemorzsa. Nagyon kell figyelni, mert gyorsan odakap. Ahogy aranyszínűvé és ropogóssá válik, vedd le és sózd, borsozd.
Eztán kell egy papírtőrlőre tenni és szikkadni hagyni.

Tedd fel a spagettit főzni. Közben nagyobb lábosban olajon párold meg a fokhagymát, amint az megüvegesedett, jöhet rá a szardella. Egy-két perc után elkezd "olvadni", ekkor ráfacsarod a citromlevet és jöhet a chili ízlés szerint. (Közben ne aggódj se azon, hogy milyen szagok terjengenek a konyhában se azon, mennyire sós a masszád, jobb, ha a végéig meg sem kóstolod.) Dobd rá a leszűrt tésztát és forgasd jól össze. Ekkor jöhet a kóstolás, ha kell, facsarj bele még citromot, és chili is jöhet bátran, ha szeretitek.

Fontos: azonnal tálald! És bőkezűen szórd meg a tésztakupacokat pangritátával.