Scolebrod.

2014.10.11 20:07

Svédországban reggelire fogyasszák a gyerekek főleg iskolába menet.Kávéval teával kitűnő péksütemény.Az egész napját feldobja az embernek,mert szívmelengetően finom.

 

Hozzávalók

50 dkg liszt
8 dkg porcukor
8 dkg olvasztott vaj/margarin
4 dkg friss élesztő
2 dl tej
1 egész tojás
1 tojássárgája
2 teáskanál őrölt kardamom

A töltelékhez:
3 evőkanál krémes krémpor
2 dl tej
A cukormázhoz
1 evőkanál citromlé
3 evőkanál porcukor

A forgatáshoz:
kókuszreszelék
hírdetés


Elkészítés módja

1. A tészta hozzávalóiból a szokásos módon kelt tésztát készítünk, annyi különbséggel, hogy a kardamomot kis mozsárban porrá őröljük és így keverjük a lisztbe. Letakarva, meleg helyen 1 óráig kelesztjük. Az idő letelte után ismét átgyúrjuk, és letakarva további félóráig kelesztjük.
2. Ezután a tésztát megint átgyúrjuk, majd 6 egyenlő részre osztjuk és gombócokká formáljuk. A gombócokat kissé kilapítjuk, közepükbe kis krátert mélyesztünk.
3. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket és krémporból készült krémet tesszük a kráterekbe.
4. 200 fokra előmelegített sütőben 180 fokon aranybarnára sütjük, ez kb. 10-15 perc.
5. A mázhoz egy tálba szitáljuk a porcukrot és a citromlevet. Ezzel bekenjük a kissé kihűlt sütik oldalát és meghempergetjük őket kókuszreszelékben.