Ricottás-spenótos párnák.

2014.09.10 22:35


Ezt a finom ropogós tésztát nemcsak ricottás töltelék,és a spenót határozza meg, hanem a benne elrejtett pirított fenyőmag. Nos, ettől a legkülönlegesebb.Nagyon finom kínáló lehet délutáni vendégak számára.Az egyik gasztromagazinban találtam rá,és azonnal elkészítettem.

 

Hozzávalók:

 

1 csomag levelestészta,jó ha olyat választunk, pld az Aldiban kapható szeletelt tészta.Na ez príma,mert csak ketté vágjuk,és négyzetet kapunk belőle,amit már lehet is tölteni.Kell még 20 dkg újzélandi spenót,de jó a hagyományos pallagi óriás, vagy más is,de nekem ez terem a kertben,és nagyon szeretjük,mert ropogós,és nem szálkás,ami a lényeg. Só,bors, ízlés szerint,3 dkg fenyőmag,20 dkg ricotta,10 dkg vaj,30 gr parmezán,őrölt szerecsendió, és végül 1 db tojássárgája a kenéshez.Szilikon lap a sütőlemezre,vagy zsírpapír,esetleg lisztezett sütőlap.

 

Elkészítés módja:

 

 

A spenótot mossuk meg,majd szárazra centrifugáljuk ki salátacentrifugába.Ennek hányába töröljük,vagy szárítsuk meg.Ezután vágjuk apróra,és az olvasztott vaj felét,a túróval egy tálba téve keverjük össze.Azután forgassuk bele a parmezánt,1 csipet szerecsendiót, valamint a száraz serpenyőben megpirított fenyőmagot.Sózzuk,borsozzuk meg, majd alaposan dolgozzuk össsze.Kenjük meg A négyzetekre vágott lapok szélét tojással,majd halmozzuk a közepére a tölteléket,és nyomjuk össze a szélet,és villával cakkozzuk is be.Ezzel rögzítjük,hogy ne nyíljon széjjel a párnánk.Ha befejeztük eme műveleteket,tegyük őket a sütőlemezre,és kenjük le őket tojássárgájával,majd diszítsük natúr fenyőmaggal.200 fokon előmelegített sütőbe téve 210 fokon pirosra sütjük.kb 15 perc kell neki légkeverése sütőben.

 

 





 

Szilvás pitetorta.

Nagyon szép szilvát kaptam a Lidlben,mert bizony a kertünkben mostanság nem terem meg a szilva.Az időjárás nem kedvez neki.Hol a jég,hol a betegségek.Hát ezért kényszerülök rá,hogy üzletben vegyem meg.

Íme a finom gyors pitetorta receptje.

 

Hozzávalók.

 

30 dkg liszt,

20 dkg vaj,

10 dkg porcukor,

1 csomag vaníliáscukor,

5 dkg örölt mandula,

csipet só,

1 tojás.

1 ek mandulaforgács.

A töltelékhez 14 db hosszúkás érett szilva kimagozva,és félbevágva,4 ek barna nádcukor,1 kk őrölt  csillagánizs őrlemény,1 ek kekszmorzsa.

 

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit robotgéppel kidolgozzuk pár perc alat,és a tésztát hűtőbe tesszük legalább 1 napra.Ezután kiyújtjuk lisztezett deszkán,és 20 cm-es tortaformát kibélelünk vele.legyen pereme,amit majd a végén visszahajtunk a tésztánkra.me szúrkáljuk villával a tésztát,és megszórjuk a kekszmorzsával,majd kirakjuk a félbevágott szilvákkal körkőrösen befedve.Rászórjuk a barnacukrot,és a fűszert,majd visszahajtjuk a tsztát ,hogy peremes legyen. Megszórjuk a mandulaforgáccsal. 200 fokon előmelegített  sütőben ,170 fokon 25 percig sütjük.Porcukorral megszórjuk,majd ha kihűlt ,szeletekre vágjuk mint a tortát.