50 dkg liszt
20 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 dkg élesztő
1 dkg só
1 és fél dl langyos tej
1 db tojássárgája
Töltelékhez
20 dkg mák
15 dkg cukor
kevés tej (kb.:50 ml)
2-3 dkg vaj
citromhéj reszelve
1 ek. vanília aroma
Kenéshez
1 darab tojás
Elkészítés:
A tészta összetevőiből géppel nem túl lágy tésztát dagasztunk, majd megkelesztjük. Kelesztés után egyforma, diónagyságú golyókat formálunk a tésztából. Zsírpapírral bélelt tepsit készítünk az asztalra, és a golyókat egymástól 5 cm-es távolságba helyezzük. A közepükbe fészket készítünk, úgy, hogy az ujjunkkal benyomunk mélyedést a közepébe, ebbe kerül a töltelék. A mákot a cukorral, és a citromhéjjal, vaníliával, a vajjal összedolgozzuk, hogy összeálljon. Mindegyik tésztafészekbe teszünk tölteléket. Annyit tegyünk, hogy ne folyjon ki belőle, amikor sülés közben nő a térfogata a tésztának. Ezután lekenjük tojásfehérjével, majd 20 percig meleg helyen kelesszük, és utána a tojássárgájával kenjük le. 200 fokon előmelegítjük a sütőt, és 180 fokon 20 percig sütjük.