Kókusztejes édesburgonya krémleves.

2015.01.25 13:28

Sütjük, főzzük, pirítjuk. Leggyakrabban a hosszúkás, kívül barnás-lilás héjú, belül narancssárga, rostokban gazdag húsú változatával. Az édesburgonya íze talán a sütőtökéhez áll legközelebb, jól bírja a fűszereket és magas szénhidráttartalma ellenére a vércukorszintet alig emeli meg, szóval tiszta lelkiismerettel fogyaszthatja az ember.

 

Hozzávalók:
1.5 kg édesburgonya, egyforma kockákra vágva,
2 gerezd fokhagyma,
1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva,
1 kevés szerecsendió,

1 db sárgarépa,

1 csipet fehérbors,só

1 kiscsokor friss korianderzöld összevágva.
8 dl víz,
3 dl kókusztej
extra szűz olívaolaj,és mogyoró olaj 2-3 evőkanéllal

Elkészítés:

A hagymát néhány percig dinszteljük az olívaolajon, belenyomjuk a fokhagyma gerezdeket, rádobjuk a burgonyakockákat és a kockára vágott sárgarépát.Együtt pirítjuk magas lángon az egészet további 2-3 percig. Közben kevergetjük.

Felöntjük a vízzel, belereszeljük a szerecsendiót,a vágott korianderzöldet, sózzuk-borsozzuk. Forrás után kb. 15-20 perc alatt puhára főzzük a zöldségeket, leturmixoljuk, majd újraforraljuk és besűrítjük a kókusztejjel.

Bársonyos állagú, édes és laktatóan ízletes leves. Tálaláskor tökmagolajjal meglocsoljuk.