Antonio Carluccio és Gennaro Contaldo A két falánk olasz , közös receptkönyvében kezdődik a recept ezekkel a sorokkal.
Gyors , egyszerűen elkészíthető tésztaétel, mely főként Dél-Olaszországban, a melegebb hónapok idején népszerű, különösen Amalfiban, ahol bőségesen terem a citrom. A citrom friss íze remekül illik a friss bazsalikom erőteljes aromájához. "
A két remek olasz szakácsot a TV paprika adásaiból is ismerhetitek, én imádom őket.
Minap lapozgattam a könyvet és erre a gyors , különleges receptre bukkantam.
Nem csak Amalfiban van meleg, hanem már nálunk is egyre jobban tombol a hőség, bár citromfáink még nincsenek, de a recepthez itthon is minden alapanyag beszerezhető.
A tészta íze megosztó, friss , üde és citromos, ezért ínyenceknek ajánlanám.
Hozzávalók 4 személyre :
400 g spagetti vagy szélesmetélt
12 evk. extra szűz olívaolaj
2 gerezd fokhagyma, finomra vágva
1/2 chili, finomra vágva
maréknyi bazsalikomlevél, darabokra tépkedve
3 db paradicsom, kimagozva és kockára vágva
1 db kezeletlen héjú citrom , kis cikkekre vágva
1 db kezeletlen héjú citrom leve és reszelt héja
40 g parmezán, frissen reszelve
20 g vaj
ízlés szerint : só , frissen őrölt fekete bors
Elkészítése :
Nagy fazékban enyhén sós vizet forralunk, beledobjuk a tésztát és készre főzzük.
Közben az olajat egy széles serpenyőben felforrósítjuk, beletesszük a fokhagymát és a chilit, és közepes lángon puhára pároljuk kb 1 perc.
A tésztát leszűrjük , a főzőlevéből 5 evőkanállal félre teszünk.
A chilis fokhagymához adjuk,a tésztát és összeforgatjuk.
Hozzáöntjük a félretett főzőlevet és beletesszük a bazsalikomot, paradicsomot, citromgerezdeket, citromlét, és- héját.
Kevés sóval, borssal ízesítjük.
Belekeverjük a parmezánt és a vajat, levesszük a tűzről és azonnal tálaljuk.
Én most friss tésztát készítettem hozzá , 20 deka lisztből és 2 db nagyobb tojásból, majd tésztanyújtóval kinyújtottam és szélesmetélnek vágtam fel.
Jó étvágyat !
Kakaós kelt pillangók
Nincs is jobb reggeli mint egy kakaós süti egy pohár finom kakaóval.
A kelt kakaós sütik a gyerekek nagy kedvence, de valljuk be őszintén mi felnőttek is nagyon szeretjük.
A receptet Limara pékségében találtam , és most sem csalódtam mert a recept tökéletes és nagyon finom.
Hozzávalók :
60 dkg liszt
1 teásk. só
2 evk. cukor
1 db tojás
0,5 dl olaj
3 dl langyos tej
3 dkg élesztő
Hozzávalók a kakaós töltelékhez:
3 dkg olvasztott vaj
kakaópor
porcukor
Tetejére : 1 db tojás felverve
Elkészítése :
A tészta hozzávalóiból kelttésztát készítünk,és letakarva duplájára kelesztjük.
( Én mindent belepakolok a kenyérsütőgépbe és a dagasztás programra állítom. )
A kelttésztát lisztezett felületre borítjuk és két egyforma darabba vágjuk.