Gibassier

2014.08.14 14:48

 

Hozzávalók:

  • 55 dkg kenyérliszt

  • 1,3-1,5 dl tej

  • 8 g porélesztő

  • 10 dkg cukor

  • 1 csipet só

  • 2 tojás + 1 tojássárgája

  • 2 teáskanál narancsvirágvíz vagy 1 teáskanál narancskivonat

  • 75 ml olívaolaj

  • 7 dkg olvasztott vaj

  • 1,5 teáskanál ánizsmag

  • 7 dkg kandírozott narancshéj vagy aszalt barack

  • A kenéshez és a forgatáshoz

  • 1 tojás

  • 2 evőkanál tej

  • 10 dkg vaj

  • apró szemű kristálycukor

  •  

    Provence-i eredetű péksütemény, amelynek a kandírozott narancshéj, a narancsvirágvíz és az ánizs ízkavalkádja adja a különlegességét. A hagyományos péksüteményeknél több zsiradékot tartalmaz, a kelesztése is valamivel hosszabb időt igényel, de éppen ezek miatt rendkívül puha, foszlós belsejű, illatos süteményt kapunk.

    A langyos, cukrozott tejben fölfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a szobahőmérsékletű tojásokat, az olvasztott és langyosra hűtött vajat, az olajat, a narancsvirágvizet és a liszttel elkevert sót. Összeállítjuk a tésztát, majd beledolgozzuk az ánizzsal elkevert narancshéjat (én aprított aszalt barackot használtam, ez nekünk jobban ízlik). Közepesen kemény tésztát dagasztunk; ha túlságosan keménynek találjuk, adunk hozzá még kevés tejet. A tészta szemmel láthatóan zsírosabb lesz a megszokott kelt tésztáknál, de ez ne zavarjon minket. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük, ez nagyjából 1-1,5 óráig tart.

    A megkelt tésztát 12 egyforma részre osztjuk, ezeket gombócokká formáljuk, majd letakarva 15-20 percig pihentetjük. Ezután mindegyiket tenyérnyire nyújtjuk, kettőbe hajtjuk, és kissé összenyomkodjuk a széleit. Ekkor félkör alakú formát kapunk. Derelyevágóval nagyjából 3 cm hosszú hasítékot ejtünk az átmérőre merőlegesen a félkör belsejében középen, majd ettől szimmetrikus távolságban balról és jobbról is. Ezután a hasítékok között (összesen 4 helyen) bevágjuk a külső, íves szélet. A tésztát két oldalra kissé megnyújtjuk, hogy a vágásoknál némileg szétnyíljon, majd sütőpapírral fedett tepsire tesszük. Fóliával letakarva 20-30 percig pihentetjük, majd amikor majdnem duplájára kelt, levesszük róla a fóliát, és megkenjük a tejjel elkevert tojássárgával.

    180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

    Még forrón megkenjük olvasztott vajjal, 1 percet várunk, azután kristálycukorba forgatjuk.

  •