Gibassier
Hozzávalók:
-
55 dkg kenyérliszt
-
1,3-1,5 dl tej
-
8 g porélesztő
-
10 dkg cukor
-
1 csipet só
-
2 tojás + 1 tojássárgája
-
2 teáskanál narancsvirágvíz vagy 1 teáskanál narancskivonat
-
75 ml olívaolaj
-
7 dkg olvasztott vaj
-
1,5 teáskanál ánizsmag
-
7 dkg kandírozott narancshéj vagy aszalt barack
-
A kenéshez és a forgatáshoz
-
1 tojás
-
2 evőkanál tej
-
10 dkg vaj
-
apró szemű kristálycukor
-
Provence-i eredetű péksütemény, amelynek a kandírozott narancshéj, a narancsvirágvíz és az ánizs ízkavalkádja adja a különlegességét. A hagyományos péksüteményeknél több zsiradékot tartalmaz, a kelesztése is valamivel hosszabb időt igényel, de éppen ezek miatt rendkívül puha, foszlós belsejű, illatos süteményt kapunk.
A langyos, cukrozott tejben fölfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a szobahőmérsékletű tojásokat, az olvasztott és langyosra hűtött vajat, az olajat, a narancsvirágvizet és a liszttel elkevert sót. Összeállítjuk a tésztát, majd beledolgozzuk az ánizzsal elkevert narancshéjat (én aprított aszalt barackot használtam, ez nekünk jobban ízlik). Közepesen kemény tésztát dagasztunk; ha túlságosan keménynek találjuk, adunk hozzá még kevés tejet. A tészta szemmel láthatóan zsírosabb lesz a megszokott kelt tésztáknál, de ez ne zavarjon minket. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük, ez nagyjából 1-1,5 óráig tart.
A megkelt tésztát 12 egyforma részre osztjuk, ezeket gombócokká formáljuk, majd letakarva 15-20 percig pihentetjük. Ezután mindegyiket tenyérnyire nyújtjuk, kettőbe hajtjuk, és kissé összenyomkodjuk a széleit. Ekkor félkör alakú formát kapunk. Derelyevágóval nagyjából 3 cm hosszú hasítékot ejtünk az átmérőre merőlegesen a félkör belsejében középen, majd ettől szimmetrikus távolságban balról és jobbról is. Ezután a hasítékok között (összesen 4 helyen) bevágjuk a külső, íves szélet. A tésztát két oldalra kissé megnyújtjuk, hogy a vágásoknál némileg szétnyíljon, majd sütőpapírral fedett tepsire tesszük. Fóliával letakarva 20-30 percig pihentetjük, majd amikor majdnem duplájára kelt, levesszük róla a fóliát, és megkenjük a tejjel elkevert tojássárgával.
180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Még forrón megkenjük olvasztott vajjal, 1 percet várunk, azután kristálycukorba forgatjuk.
-