Fügés crostata.

2014.10.04 15:34

A crostata olasz lepény.Hasonló a mi rácsos lekváros linzerünkhöz,vagy gyümölcsös linzerhez.Ez a változat lekvárral,és őrölt magvakkal,friss fügével készült.A füge közismert afrodiziákum,amitől még finomabb lessz a sütink.

Az egyik sütemény pirított mogyoróval készült,a felső képen jobbra.Az alsó darált mandulával.Mindegyik finom,de a mahdulásnak van karakteresebb íze.Ez az eredeti recept szerint van.

Hozzávalók:

a tésztához: 15 dkg rétesliszt, 5 dkg kukoricaliszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 csipet só, 2 evőkanál cukor, 1 ek vanília aroma, 1 narancs reszelt héja,és leve, 6 dkg vaj,14 dkg ricotta, (olasz).Az áfonyából készült mártáshoz: 14 dkg áfonya, 2 púpos evőkanál barnacukor, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 ek étkezési keményítő. A tetejére: kb. 5 dkg darált mandula, 6 db érett, friss lilafüge hosszában, vagy cikkekre vágva.


Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból közepesen kemény tésztát gyúrunk dagasztógéppel. A gombóccá formált tésztát kb. 30 percre a hútőszekrényben pihentetjük. Közben az áfonyát a cukorral,és keményítővel álandó keverés mellett felforraljuk, a végén hozzáadjuk a fahéjat és az aromát. Nem főzzük teljesen szét, épp csak annyira, hogy a gyümölcs kiengedje a levét, a keményítő pedig összefogja a szószt. Hűlni hagyjuk.


A fügéket megmossuk,a szép lila színű fügéket felszeletetljük. A tésztát kinyújtjuk, egy kb. 26 cm-es levehető aljú piteformát lisztezzük csak,ha teflonos.Ha nem úgy vajazni is kell. Belehelyezzük a tésztát úgy, hogy a formát teljesen kibélelje. Rásimítjuk a már kihűlt mártást, a tetejére hintjük a darált mandulát, majd ráhelyezzük a fügéket.Én lapokra szeleteltem,és úgy raktam rá körkőrösen a fügéket.megszórtam kevés barna nádcukorral még.200 fokon előmelegített sütőben légkeverés alsó sütésen.


A sütő hőmérsékletét 170 fokra mérsékeljük, és kb. 35 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni,majd kiemeljük az alját,és tálra csúsztatjuk. Ha van még türelmünk, barnacukorból karamellt készítünk, s vékony szálakban körben bevonjuk a fügéket.