Francia zsemle

2014.08.15 18:50

 

Hozzávalók a 6 db. 9 dkg-os zsemléhez
1 dkg élesztő
35 dkg BL80 liszt
1 dl tej
1,5 dl víz
7 g só
1 kávéskanál méz


Praktikák

A tejet forraljuk fel, majd hűtsük vissza üzemi hőmérsékletre. A fölét szedjük le. Ezzel a módszerrel elejét vesszük a sikér károsodásának, megöljük a konkurrens fehérjéket.

Ha van otthon BL112-es lisztünk, inkább süssünk azzal, ha nincs, nagyon jó lesz a fehér kenyérliszt is.

Formázás után pálcikával, ceruzával, tompa élű konyhai tárggyal felénél mélyen nyomjuk meg a tésztát. A megnyomorgatott bucik sülés közben visszakelhetnek. Figyeljük a sütőt, és ha rendetlenkednek a zsemlék, a félig nyers tésztát nyomjuk be újra.

Folyadéknak használhatunk csak tejet, ha krémesebb bélzetre áhítozunk.

Ha nincs gőzös program a sütőnkön, tegyünk be egy tálka vizet a sütő aljába, az előmelegítés kezdetekor.

Kevés a 6 db. zsemle? Persze, hogy kevés. Nyugodtan duplázd, triplázd az adagot!
Elkészítés
1. A visszahűtött tejben oldjuk fel a mézet, és morzsáljuk bele az élesztőt. Futtassuk fel meleg helyen.
2. Az átszitált lisztbe keverjük el a sót, majd gyúrjuk össze langyos vízzel és a gyorskovásszal. 1 perc alatt összeáll a tészta.
3. Pihentessük 20 percen keresztül szobahőmérsékleten, légmentesen lezárva (autolízis).
4. Gyúrjuk fényes, rugalmas tésztává kb. 10 perc leforgása alatt.
5. Kelesszük az autolízis során biztosított körülmények között további 1,5-2 órán keresztül, addig, amíg duplájára nem hízik.
6. Nyújtódeszkára kiborítva dögönyözzük meg, osszuk hat részre, és formázzuk zsemlékké.
7. Helyezzük őket sütőpapírral bélelt sütőlemezre.
8. Kiterített nejlon fólia alatt kelesszük meleg helyen 30-50 percen át.
9. Rövid pálcikával, fakanál szárával, ceruzával nyomjuk be a közepét padlóig. Ne sajnáljuk.
10. Újabb negyed óra pihenés következzék.
11. 230 ℃-ra előmelegített gőzös sütőben 15 perc alatt készre sütjük.
12. Ha kész, rácsra szedjük. Kihűlve fogyasztjuk.
Boldog briós blogjából.