Focacca,ahogy én készítem.
2014.11.11 15:50
Szardellás olivás focacca,mozzarellával.
A kelttésztákat mi úgy szeretjük,ha gazdagon megrakjuk mindenféle földi jóval .A Ligúriai focacca egyszerűen készül,nagyon finom,de talán nem bánják,hogy kicsit a pizzához hasonlóan készítettem el.
Hozzávalók: 300 g liszt, 1 csomag szárított élesztő, fél teáskanál só, fél teáskanál cukor, 200 ml olívaolaj, 200 ml víz 1 szál rozmaring.Feltét 10 db fekete olivabogyó,5 db kisebb paradicsom,pritaminpaprika 1 kisebb szeletekre vágva,6 db szardellafilé,4 gerezd fokhagyma,pár karika póréhagyma,és 10 dkg mozzarella sajt.
Tegyük a lisztet, sót, cukrot, élesztőt és két evőkanál olívaolajat egy nagy tálba. Adjuk hozzá a langyos vizet, és elektromos keverő- vagy dagasztógéppel dagasszuk 3-4 percig. (középkeménységű tésztává dagasszuk). Kenjük le a tetejét olajjal, majd kelesszük meleg helyen lagalább 40 percig.
Egy kis edényben forrósítsuk fel a maradék olívaolajat, dobjuk bele a rozmaring leveleit, és egy kicsit együtt forrósítsuk, hogy a rozmaring íze jól kioldódjon a forró olajban.
A megkelt tésztát borítsuk ki egy lisztezett deszkára, osszuk kétfelé, formázzunk belőle cipókat és nyújtsuk ki másfél centi vastagságúra téglalapra.
Tegyük egy szilikonnal bélelt tepsire, majd ujjunkkal nyomjunk lyukakat a tésztába. Kenjük meg a rozmaringos olívaolajjal, és a lyukakba is kerüljön belőle.A rozmaringot tűzködjük a tésztába.Elrendezzük rajtuk a hagymát,paradicsomot,paprikát,olivabogyót,és a szardellafiléket egyformán elosszuk a két tésztán.Végül a szeletelt mozzarellával fejezzük be,és megszórjuk oreganóval.Bazsalikommal is diszíthetjük. Kelesszük 20 percig, majd forró, 200 fokos sütőben süssük 15-20 percig, míg piros ropogós nem lesz a focacca kenyerünk.