Csicseriborsó.

2014.07.27 18:56


 

Leves, krém, egytálétel csicseriborsóból


Levesek.
Nem csak vegetáriánusoknak jó választás, de ők különösen szeretik, hiszen nagyon egészséges és fehérjében különösen gazdag zöldségféle a csicseriborsó. Belőle készül a humusz, a falafel, de nagyon finom salátákban, currykben, levesekben is. Lisztjéből lepények készülnek szerte a világon. A csicseriborsó sárgás színű, gömbölyű, formája egyesek szerint a bagoly fejéhez hasonlít, ezért a népnyelv bagolyborsónak is hívja. Íze a dióra vagy a gesztenyére emlékeztet.

Több ezer éve ismert, már az ókorban is fogyasztották. Hazánkban az 1300-as években jelent meg cicer borsó néven, mégsem terjedt el igazán a gasztronómiában, inkább takarmányként használták. Szárítva és előfőzve, konzerv formában kapható. Főzésre Európában a csicseriborsó vajszínű fajtáját használjuk, de Indiában és Afrikában kapható zöld, fekete, piros és zöld csicseriborsó is.