Hozzávalók:
A tésztához
250 g búzaliszt (BL55)
50 g vaj
30 g porcukor
1 db tojás közepes
5 g kakaópor (holland)
1 csipet só
1 tk. őrölt fahéj
60 ml marsala bor
1 tk. fehér borecet
A szélek kenéséhez
1 db tojásfehérje
A krémhez
800 g ricotta
200 g porcukor
1 db citrom reszelt héja
8 dkg csokicseppek
A végekre
pisztácia vagy kandírozott citrus, narancs
olaj (a kisütéshez)
porcukor (a szóráshoz)
Elkészítés
A tészta hozzávalóit robotgéppel összeállítom, majd hűtőbe teszem 2 órára. A Ricottát a cukorral jól kikeverem, és állni hagyom. Én előző nap elkészítettem, és a hűtőbe várakozott a töltéshez. A tésztákhoz csöveket készítünk elő. Sajnos nekem csak rolóhoz való van, mert cannolihoz valót nem forgalmaznak nálunk még.
Ha a ricotta elég folyós, érdemes egy ruhán át kicsöpögtetni belőle egy kevés savót, különben a töltelék sem lesz elég szilárd. (Jó minőségű olasz, vagy házi ricottánál ez természetesen nem szükséges. ) Belekeverem a cukrot, és aki gondolja, a csokoládét is. Csokipasztillát is használhatunk, azt már nem is kell felvágni.
A tésztát kiveszem a hűtőből, meleg kézzel kicsit nyomkodom, hogy mozgathatóvá váljon, és vékonyra (1 mm) kinyújtom. Jó 10-12 cm átmérőjű köröket szaggatok ki fánkszaggatóval.
Egy lábasban felforrósítom az olajat. Minden csőre feltekerek egy tésztát és beleteszem a kellően felforrósodott olajba. Egyszer-kétszer átforgatom, hogy mindenhol megsüljön. Ha kész, fémcsipesszel kiemelem, itatós papírra szedem, és a sült tésztából kitolom a fémhengert*. (Ezt a műveletet célszerű védőkesztyűben végezni. ) Így módon folyamatosan kisütöm a tésztát.
Ha kihűltek a tésztahengerek, megtöltöm a ricottával. (Ez szélescsőrű nyomózsákkal, vagy egyszerű kiskanállal is jól működik, mivel a henger elég széles. ) A tetejére porcukrot szórok, a két végét pedig megszórom kandírozott naranccsal, vagy zöld pisztáciával.
/kb. 12 db cannoli/
* fém hengerként kb. 4 cm átmérőjű, kb. 12 cm hosszú hőálló, üreges, kívül sima felületű hengert használnak.