Aszaltszilvás-kardamomos mákos bejgli.

2014.11.09 14:59

A tésztához:


50 dkg liszt
20 dkg margarin
2 db kisebb tojássárgája
5 dkg cukor
1 dkg élesztő
1,5 dl tej
1 dkg só
Töltelék
20 dkg darált mák
10 dkg kristálycukor
2 dl víz
6 ek. édes morzsa vagy kekszmorzsa
1 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
1 fiola fehér rum
10 dkg aszalt szilva
10 db kardamom mag őrölve
1 citrom reszelt héja
0,5 citrom leve
1 dl gránátalma szirup (házilag készített)
Kenéshez
1 darab tojás

Elkészítése:


Az 1 dkg élesztőt 0,5 dl cukros langyos tejben felfuttatjuk, majd a lisztet a robotgép dagasztójába öntjük, és az összes hozzávalókat is, majd kettes fokozaton bedagasztjuk. 3 db egyforma súlyú cipót formázunk belőle, és kelesztjük hűvös helyen 1 órát. Addig a töltelékhez a vizet a 10 dkg cukorral felfőzzük sűrű sziruppá, majd a mákot hozzáöntjük, és jól elkeverjük. Kevés tejjel lehet még hígítani, hozzáadjuk a morzsát, az összevagdalt aszalt szilvát, citromhéjat, citromlevet és a vaníliás cukrot, meg rumaromát, majd a mozsárban megtört kardamom magot is. Nem túl kemény masszát készítünk,ízesítünk még gránátalma sziruppal,amitől különleges lessz, amit könnyen lehet kenőkéssel a tésztára kenni. Az egyik tésztát 2 mm vastagra nyújtom, és a tészta súlyának megfelelő töltelékkel megkenem, majd a másikat is. Én kettőt készítettem, mert a harmadikból kifliket sütöttem. Ugyanis a töltelék, csak két rúdhoz elegendő. 35x20 cm-es legyen a tészta. A szélétől 1 cm-rel befelé kenjük a tölteléket, és hajtsuk be a szélét, majd szépen tekerjük fel szorosan. A hajtás alul legyen. 3 helyen kötőtűvel bökjük meg, majd kenjük le tojásárgájával. Kelesszük további 1 órát hűvös helyen, majd tojásfehérjével kenjük át, de előtte kézzel nyomkodjuk meg a tetejét, hogy a tojás kissé repedjen meg a tetején. Így lesz majd márványos sütés közben. 180%-os előmelegített sütőben 20 percig süssük meg alsó felső sütés elektromos sütőben.


Tálalás:


3 rúd-nak való a tészta, de a töltelék csak kettőre elég. A harmadikból 4 db pozsonyi kifli készült, más töltelékkel.