500 g fagyasztott leveles tészta
1 tojás
1 teáskanál víz
cukor a sütemények megszórásához
az almatöltelékhez:
2 nagyobb alma
100 g asztalt vörös áfonya
1 evőkanál citromlé
70 g cukor
30 g liszt
1/3 teáskanál őrölt szerecsendió (vaníliára cserélhető)
ízlés szerinti mennyiségű fahéj
1/4 teáskanál őrölt kardamom
1/4 teáskanál só
A megtisztított almákat apró darabokra vágjuk, meglocsoljuk a citromlével, összeforgatjuk az áfonyával. A cukrot, a lisztet és a fűszereket összekeverjük, az almára szórjuk, alaposan összeforgatjuk.
Lisztezett felületen a felengedett leveles tészta felét 34-34 cm-es négyzetté nyújtjuk, hosszában és keresztben is megfelezzük egy éles késsel. A tojást elhabarjuk a vízzel. A tésztalapok széleit megkenjük a tojással, a közepébe halmozzuk a tölteléket, és átlósan félbehajtjuk. Villa segítségével lenyomkodjuk, lezárjuk a háromszögek széleit, a tetejüket megkenjük tojássárgájával, megszórjuk egy kis cukorral, és ejtünk rajta 2-3 kis bevágást, hogy a gőz szabadon távozhasson sülés közben. Elkészítjük a kis batyukat a tészta másik feléből is. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, 220 fokos sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük.