Képgaléria.
Cukkinis lepény.
Rókagombaleves gombóccal.
Töltött sült császárhús.
Gombás tejfölös sertésszelet.
Cukkinis lecsó kolbásszal.
Magyaros csirkemellragu galuskával.
Mustáros borsos sertéskaraj.
Sajttal töltött füge bacon köntösben.
Erdei gombás sertésragu gnoccival.
Marhahúsos lepény.
Sonkás karfiol leves.
Csirkeraguleves vargányával.
Tételek: 49 - 60 ból 63
Sült őzgerinc vajas ceruzababbal.
Vadhúsból a legfinomabb az őz,és annak is a legfinomabb része az őzgerinc.Azt hiszem ez életem legfinomabb étele volt,ami nem mindennapi,de jó áron kaptam,és ezt nem lehetett kihagyni.
Íme a recept:
Hozzávalók:1,5 kg őzgerinc,20 dkg füstölt szalonna,só 1kk,frissen őrölt bors,és 8 szem egész,3 ág kakukkfű, 2 tk dijoni mustár,1 dl olaj,1 tk borókabogyó,1-2 dl száraz vörösbor,5-6 gerezd fokhagyma.60 dkg zöldbab a körethez ( mirelit),a hosszú fajtából.
Ha a húst egészben csonttal együtt süssük meg, nem feltétlenül fontos lehártyázni. A hús lehártyázása a csont nélküli húsoknál, filéknél fontos, hogy süléskor ne húzza össze a húst.
A puha húsrészeknél őzgerinc filé, karaj filé, bélszín, hátszín, stb. Én nem szoktam pácoláskor bort használni, mert savas és keményíti a húst. De nem olyan nagy probléma. A combnál, lapockánál nyugodtan lehet a pácoláshoz borokat használni. Pácoláskor a húst érdemes akkor dobozba tenni amibe kényelmesen belefér.
Az őzgerincet egészben meg kell mosni, papírszalvétával leszárítani, majd vékony füstölt szalonna csíkokkal a húsos részt megtűzdelni, sóval, borssal, durvára tört borókabogyóval, aprított kakukkfűvel, zúzott fokhagymával, mustárral ízesíteni, meglocsolni 1 deci olajjal és lefóliázva, hűtőben 1-2 napot pácolni. A csontos húst egy nap többször forgassuk át. Elkészítéskor fektessük a pácolt őzgerincet, egy nagyobb tepsibe, öntsünk alá 1 deci vizet, 1 deci száraz vörösbort és alufóliával lefedve, 180 C-fokos sütőben, pároljuk félpuhára. Végül vegyük le róla a fóliát és a forró sütőben süsük pirosra. kb 3 óra kell neki,mire elkészül.A zöldbabot pároljuk puhára,sózzuk,borsozzuk,és folyékony margarinnal locsoljuk meg.A húst lefejtem a csontról,szeletelem és a zöldbabos körettel kínálom.Adhatunk még párolt rizst is melléje,hogy laktatóbb legyen.A vadhúsban kevés a kalória,de roppant egészséges gazdag ásványokban.
Újdonságok
Paradicsom -padlizsán lepény.
Hozzávalók egy közepes méretű tepsihez:
1 csomag leveles tészta (275 gr)
1 db közepes méretű padlizsán (kb. 30-35 dkg)
3-4 db zamatos paradicsom (kb. 40 dkg)
1 db mozzarella golyó
1 evőkanál reszelt parmezán sajt (vagy más hasonló típusú)
1 szűk maréknyi friss bazsalikomlevél
1 teáskanál...