Szilvás galette.

2014.09.15 20:16

 

A franciák nagy találmánya.Sokféleképpen variálhatjuk a tésztáját.Én így készítettem el,és garantáltan finom volt.


Hozzávalók 4 főre:
A tésztához:
20 dkg sima fehér liszt,
10 dkg hideg vaj,
5 dkg porcukor,
csipetnyi só,
1 tojássárgája
1/2 citrom héja reszelve.

A töltelékhez
10 db szép érett nagy szilva
3-4 ek evőkanál sötétbarna nádcukor
1 ek kekszmorzsa
1 ek mandulapehely,
1 ek almáspite fűszerkeverék a Lucullustól. (fahéj,kardamom,ánizs,szegfűszeg,gyömbér,citromhéj)tartalmaz
Összegyúrjuk a lisztet a lereszelt hideg vajjal, az egy evőkanálnyi cukorral és egy csipet sóval. Ha kell, adunk még hozzá egy-két evőkanál hideg vizet. Félórára hideg helyre tesszük. Közben a szilvát megmossuk, kimagozzuk, méretétől függően félbe vágjuk.

Melegítsd elő a sütőt 170 fokra. Egy 20 cm-es piteformát előkészítünk,amelyiknek sima széle van. A tésztát kinyújtjuk 2-3 milliméter vastagságú kerek lappá. Tegyük a formába és szúrkáljuk meg villával,majd szórjuk meg keszmorzsával,és erre töltsük a töltelékkel úgy, hogy a tészta szélein 3 centis üres részt hagyunk: először kirakjuk a félbavágott szilvával,majd cukrozzuk,és a fűszert is rászórjuk. A kihagyott tésztát hajtogassuk rá a töltelékre úgy, hogy körben összecsippentgetjük. A végeredmény egy látványos, rusztikus sütemény lesz.Végül szórjuk rá a mandulapelyhet. Mehet is a sütőbe 20-25 percre.