Ossobuco alla milanese.( Borjúlábszár milánói módra.)

2015.01.10 11:16

Mivel a borjú nálunk nagyon drága,és nem is lehet kapni üzletben lábszárat,csak marhát,ezért abból készítettem el ezt a remek olasz ételt.Van külümbség gondolom,mert a marhának már karakteresebb íze van,de így is azt gondolom,hogy van olyan jóízű,mint a borjúból készült volna.

 

Az Ossobuco Lombardiából, a rizstermesztéséről híres északolasz tartományból származik.Így érthető,hogy ott a borjúlábszárhoz köretként gyakran milánói rizottót fogyasztanak.

 

Hozzávalók:

2 személyre.
2 szelet csontos marhalábszár,kb 4 cm vastag
2 szál sárgarépa,
2 zellerszár ( angol szárzeller)
20 dkg fürtös paradicsom,
1 db nagyobb vöröshagyma
1 csokor petrezselyem,
2 gerezd fokhagyma,
4 ek olivaolaj,
2 ek vaj,
1/2 tk kakukkfű,lehet friss, de szárított is jó.
1 babérlevél,
250 ml húsalaplé,só,bors ízlés szerint.

Gremolata:
1/2 csokor petrezselyemzöld,
1/2 citrom reszelt héja,
1 gerezd fokhagyma

Fagiolini trifolati. ( vajas hosszúhüvelyű zöldbab)
50 dkg zöldbab ( kínai,afrikai)
1 vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
50 g vaj,
1/2 csokor petrezselyemzöld,
30 g parmezán, só, bors.

45 perc az előkészületi idő,elkészítés 15 perc.Elkészült 155 perc alatt.

Elkészítés módja:
A lábszárszeleteket megmossuk,és a velőt besózzuk mindkét oldalról.Erre azért van szükség,mert főzés közben nem esik ki a csontból a velő.megtöröljük szárazra a húst,és félretesszük.

A sárgarépát és a zellerszárat meghámozzuk,és kockákra vágjuk.
A Köret:
A vöröshagymát és a fokhagymagerezdet megtisztítjuk és felaprítjuk.
A petrezselymet megmossuk,szárazra rázzuk,és a leveleket felaprítjuk.
A megtisztított babot 12 perc alatt fékeményre főzzük,de ha mirelitet használunk,akkor fedő alatt pároljuk meg félkeményre 5 perc alatt.A vöröshagymát fokhagymát megtisztítjuk,és felaprítjuk.Olvasztott vajban enyhén megpároljuk,és hozzáadjuk a babot.Sózzuk borsozzuk,majd 5 percig pároljuk.Megszórjuk a felaprított petrezselyemmel,és a reszelt parmezánnal.

A hús elkészítése:

Az olivaolajat egy serpenyőben felforrósítjuk.A hússzeleteket mindkét oldalán megpirítjuk benne.
A sárgarépa, a zellerszár és a vöröshagyma felét hozzáadjuk a húshoz.
Hozzáadjuk a fokhagymát,a kakukkfűvet és az aprított peterzselymet.
A paradicsomkockák felét a húsleves felével egy tálkában összekeverjük.
A paradicsomos levest sózzuk, borsozzuk, majd a húshoz adjuk.
A marhahúst lefedve alacsony hőfokon puhára főzzük,kb 1 óra.
A maradék zöldséget és a levest hozzáadjuk. Lefedve tovább főzzük.Ha a hús könnyedén leolvad a csontról,akkor van kész.
A gremolátához összekeverjük a fél csokor petrezselymet és a reszelt citromhéjat.
belekeverjük a felaprított fokhagymát.
A kész zöldséges ragura tesszük a húst,és a zöldbabbal,meg a gremolatával parmezánforgáccsal megszórva azon forrón tálaljuk.