Grissini.

2014.10.29 19:22

 

A grissini őshazája Itália, ugyanis a 14. században itt sütöttek először kenyérpálcikákat a megmaradt kelt tésztából. A sós kenyértésztából ceruza vastagságú darabokat sodortak, majd a még meleg kemencében gyorsan kisütötték a rudacskákat … Így indult hódító útjára grissini, amit azóta szerte a világon szakácsok és háziasszonyok nap, mint nap készítenek.

Mindazonáltal manapság már nagyon sokféle grissinit készítenek nem csupán különböző lisztekből, de rengetek ízesítéssel is. Ha a hangsúlyt a menüben a grissinire szeretnénk fektetni, bátran alkalmazzunk több fűszert, míg ha kísérőnek készítjük, törekedjünk a semlegesebb ízvilágra. 

Hozzávalók:
Ebből a mennyiségből 2 nagy gáztepsinyi kenyérpálcika lett, vagyis kb. 60 közepes darab!

A tésztához:
30 dkg búzaliszt
0,5 dl olívaolaj
2 dl tej
3 dkg friss élesztő
1 csapott ek kristálycukor
1 púpozott tk só
1 kk fokhagymapor
2 ek parmezánsajt
1 ek szezámmag.

A mártogatós:
1 pohár natúr joghurt (150 g)
1 pohár tejföl (150 g)
1 csipet só
3-4 szál friss petrezselyemzöld
1 nagy gerezd fokhagyma
1 csipet őrölt bors