Fetás kockák.

2014.10.29 19:26

 Puha,és ropogós kockák.Ez jellemzi ezeket a finom kis harapnivalókat.A vendégeket el lehet vele csábítani.Íme a recept.

Hozzávalók: (1 nagy gáztepsinyi adaghoz, ami kb. 50-60 db kis kocka.)
25 dkg liszt
1 egész tojás
2 dkg élesztő + 1 nagy csipet cukor
2 ek tejföl
75 g fetasajt
10 dkg vaj
1 csipet bazsalikom
1 csipet bors (Nálam durvára őrölt.)
1 csipet petrezselyem
1 csipet só (Szükség szerint, ha a sajttól is elég sós lett a tészta, akkor természetesen elhagyható!)
½ gerezd zúzott fokhagyma
1-2 ek szezámmag
1 ek sótlan tökmag

 

A tészta összeállítása:
A lisztet egy tálba szitálom, rászórom a fűszereket, a felkockázott puha vajat és a villával alaposan összetört sajtot. Ezeket elmorzsolom, majd hozzáadom a felvert tojást – amiből 1 evőkanálnyit félrerakok a tészta tetejének lekenéséhez –, a zúzott fokhagymát és a tejfölben elkevert élesztőt, amibe belekevertem egy kevés cukrot is. Végül az egészet alaposan összedolgozom és jól átdagasztom, majd 40-45 percig meleg helyen kelesztettem.

 

A kis kockák megformázása:
A tésztát a kelesztés után már nem gyúrom át, csak a kezemmel ellapogatom és 1 cm vastag téglalappá nyújtom, majd megkenem a félrerakott felvert tojással  és megszórom a felaprított tökmaggal és a szezámmaggal . Végül egy éles, néha-néha lisztbe mártott késsel a tésztát először felcsíkozom, majd felkockázom  és a sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom, majd további 20 percig ismét meleg helyen pihentetem.

 

Sütés:
A megkelt kockákat hideg, de 175°C-ra beállított sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütöm, majd a sütőlemezen hagyom kihűlni.