Fánkgolyócskák.

2015.01.31 23:43

A recept hozzávalói:

20 dkg liszt ,+ a dagasztáshoz,csipet só,5 dkg hideg vaj,1 csomag porélesztő,4 evőkanál cukor,1 db tojás,1 dl kézmeleg tej,étolaj,4 evőkanál málnalekvár,4 ek fahéjas porcukor.

 Elkészítés:

 A lisztet a sóval egy edénybe szitáljuk, elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzákeverjük az élesztőt és a cukrot. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az enyhén felvert tojást és a tejet, majd gyorsan összekeverjük, és lágy tésztává gyúrjuk. A tésztát belisztezett felületen kb. 8 percig dagasztjuk, majd egy edénybe tesszük, letakarjuk, és meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, a tésztát 12 egyenlő részre osztjuk, és belisztezett felületen kis golyókat formálunk belőle. A golyók tetejét becsippentjük, az aljukat gömbölyűre formáljuk, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük őket, és meleg helyen ismét a duplájára kelesztjük. Egy mélyebb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és a fánkokat aranybarnára sütjük benne. A fánkok oldalán még melegen kis vágást ejtünk, a lekvárt habzsákból a fánkokba töltjük, majd a fánkgolyókat egy kevés fahéjas cukorban megforgatva tálaljuk.