Csőben sült almás kalács.

2014.10.06 22:16


 

Kedves ismerősömtől kaptam a receptet,aki Romániában él.Mivel az erdélyi konyhát is szeretem,elkészítettem.


Hozzávalók:
50 dkg liszt
csipet só
1 csomag szárított élesztő
3 darab tojássárga
4 ek. cukor
meleg tej
5 dkg vaj
4 nagyobb idared, vagy jonathan alma
1 darab citrom
fahéjas vaníliás porcukor
1 tojás a kenéshez
Díszítés
fahéjas porcukor

 

 

Elkészítés
A tészta hozzávalóból könnyen gyúrható anyagot készítek. Ezután olvasztott vajjal meglocsolom, és konyharuhával letakarva langyos helyen a duplájára kelesztem. Ha megkelt, a tésztát lisztezett deszkán átgyúrom, és 1/2 cm vastagra nyújtom, majd 8, az alma átmérőjének kicsit nagyobb korongokat szaggatok belőle. A többi tésztából pedig ujjnyi tésztákat sodrok. Ezután az almákat meghámozzuk, hosszában félbevágjuk, és egy-egy fél almát egy-egy tésztakorongra teszek. Megkenem friss citromlével, hogy ne barnuljon be, fahéjas cukorral megszórom, a tészta szélét megkenem tojással, és a tésztacsíkokkal berácsozom. Ezután az egészet lekenem a tojással, újból kelesztem, és 170 fokos sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütöm. Ha elkészült az almás kalács, langyosra hűtöm, és fahéjas porcukorral megszórom.